O tym, dlaczego drożeje mięso drobiowe, czemu pszczelarze zebrali mniej miodu, a sezon na truskawki zaczyna się z miesięcznym poślizgiem, mówi były wicepremier Janusz Piechociński

pap 20190424 0GI (1)

Newsweek: W maju indeks cen żywności wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) był prawie o 40 proc. wyższy niż rok temu. Czy to powód do niepokoju?

Jan Piechociński: Indeks indeksem, ale dużo bardziej niepokojące jest to, że z powodu pandemii Covid-19 zwiększyła się skala ubóstwa na świecie. Istnieją różne szacunki, ale można powiedzieć, że od 300 do 600 mln ludzi na świecie ma problem z najedzeniem się do syta. My, Polacy, tego nie dostrzegamy, bo martwimy się np. wzrostem cen energii i czymś, co nazywa się ubóstwem energetycznym. Tymczasem problem głodu narasta nie tylko w Jemenie czy Syrii, gdzie toczą się wojny, ale także w części państw Azji, w Afryce Środkowej, generując kolejną falę migracji. Wróćmy na chwilę do roku 2010, kiedy zaczęła się tzw. arabska wiosna. Przecież spowodowały ją nie tylko problemy młodego pokolenia, brak pracy i perspektyw życiowych …

Źródła: Newsweek
Tags:
  • głód
  • żywność
  • ubóstwo
  • statystyka
  • Janusz Piechociński