Kobieta, która wyprzedziła swoją epokę. Bezkompromisowa i niezwykle pracowita, parła do niezależności i sukcesu bezczelnie, depcząc konwenanse. Była nie tylko „panią od obiadów” czy autorką bestsellerowych książek kucharskich. W fascynującej powieści ,,Mistrzyni” Manueli Gretkowskiej Lucyna Ćwierczakiewiczowa jest przede wszystkim indywidualnością. Silną, niejednoznaczną, podatną na zranienie.

Floris van Dyck, ,,Martwa natura z owocami, orzechami i serem

Tekst publikujemy w ramach serii „Odlot. Magazyn Kulturalny”, wspólnego cyklu o kulturze dla subskrybentów Newsweeka i Mediaklubu. Więcej tekstów „Odlotu” znajdziesz, klikając w link.

Książkę „365 obiadów za 5 złotych” Lucyna Ćwierczakiewiczowa wydała w 1860 roku własnym sumptem. Był to strzał w dziesiątkę. Książka przyniosła jej sławę i pieniądze. Stała się bestsellerem, obowiązkową lekturą każdej szanującej się pani domu. ,,Do sakramentu małżeństwa – pisał ironicznie Bolesław Prus – potrzebne są następujące kwalifikacje: pełnoletność, wolna a nieprzymuszona wola i 365 obiadów za 5 złotych'' .

Źródła: Odlot Magazyn Kulturalny
Tags:
  • Karolina Rychter
  • Lucyna Ćwierczakiewiczowa
  • Manuela Gretkowska
  • Odlot. Magazyn Kulturalny
  • mistrzyni