Trudno wyobrazić sobie lepsze narzędzie dyplomacji niż takie, które pozwala zawładnąć sercami rzesz ludzi, docierając do nich przez żołądek. Nazywa się to dyplomacją kulinarną. A Korea Południowa dokładnie wie, jak jej używać.

Kimchi

Jednym z najpopularniejszych na świecie dań ostatnich lat jest kimchi – koreańska kiszona kapusta doprawiana imbirem, lekko wędzonym chili i pastą z fermentowanych owoców morza.

Koreańskie restauracje powstają jak grzyby po deszczu, dając coraz więcej szans zaznania autentycznych smaków Korei Południowej. Zazwyczaj te lokale wystylizowane są tak, aby klient jak najintensywniej poczuł koreański klimat. Plakaty, malowidła i białe flagi z czerwono-niebieskimi symbolami taijitu (spopularyzowanymi na Zachodzie jako symbol yin-yang) zdobią ściany wnętrz transportujących wyobraźnię na ulice Seulu. W tle unoszą się chwytliwe hity k-popowych boysbandów, przy których stopa podryguje nawet największym twardzielom.

Źródła: Vogue Polska
Tags:
  • Korea Południowa
  • kimchi
  • Vogue Polska
  • kuchnia