Co mają wspólnego moda i jedzenie? Ci, którzy powiedzą, że niewiele, będą w dużym błędzie. Bo zapewnianie rozkoszy podniebienia to nowe hobby projektantów. I nic dziwnego. Przecież pyszny, elegancko podany posiłek czy drink spełniają tę samą funkcję, co piękny strój — sprawiają przyjemność.

Danie w restauracji Armani w Mediolanie

Od Mediolanu po Tokio i Seul, przez Paryż, Londyn i Dubaj biegnie szlak pełen miejsc, gdzie u najsłynniejszych projektantów można nie tylko ubrać się od stóp do głów, lecz także smacznie zjeść i wypić. Jedzenie, latami pogardzane przez goniący za rozmiarem zero świat mody, dziś stało się jednym z najgorętszych trendów. Nieprzypadkowo w 2020 r. podczas pokazu jesienno-zimowej kolekcji Celine gościom rozdawano maślane ciasteczka, a ukoronowaniem jednego z show Martina Margieli był tort weselny.

Projektanci zrozumieli, że ludzie pragną dziś kupować nie tylko piękne ubrania, lecz przede wszystkim doświadczenia. A czy istnieje przyjemniejsze doświadczenie niż pyszny posiłek podany w wysmakowanym wnętrzu i niepowtarzalnej atmosferze?

Źródła: Vogue Polska
Tags:
  • Gucci
  • moda
  • Armani
  • Vogue Polska
  • kuchnia
  • prada