Top 5 włoskich serów to gorgonzola, mozzarella, parmezan, ricotta i mascarpone - zrobiły światową karierę. Niektóre z nich kupimy nawet w małych sklepach. Podpowiadamy, co warto o nich wiedzieć, dlaczego warto je jeść i do jakich potraw dodawać. Sery to jeden z najważniejszych składników włoskiej kuchni.

Mozzarellę najczęściej kupujemy w kulkach z serwetkową zalewą

Włoską kuchnie kojarzymy przede wszystkim z pizzą i pastą, ale przecież niezastąpionym dodatkiem do nich jest właśnie ser. Italia szczyci się ponad 600 gatunkami sera, wśród nich są twarde, dojrzewające, a także marynowane np. w winie. Produkowane są prawie w każdym rejonie tego kraju. Oto pięć najsłynniejszych włoskich serów - dobrze je znać.

5 najsłynniejszych włoskich serów

Co to za ser? Pleśniowy z mleka krowiego. To bogate źródło białka, sodu, fosforu i wapnia. Ma też dużo tłuszczu i kalorii, lepiej go dawkować przy chorobach układu krążenia. Nie zawiera laktozy.

Do czego? Idealny do deski serów, sałatek, a także do dań na ciepło – sosów, makaronów, zapiekanek. Pasują do niej orzechy a także owoce, zwłaszcza gruszki i figi.

Co to za ser? Delikatny, podpuszczkowy z mleka bawolego lub krowiego (także mieszanki). Bogaty w białko, wapń, witaminy z grupy B.

Do czego? Nieodzowny składnik pizzy, lasagne czy makaronów. Nadaje się też do sałatek i do kanapek. Najbardziej znane danie? Pomidory z mozzarellą i bazylią, polane oliwą czyli sałatka caprese.

Co to za ser? Podpuszczkowy, twardy, a w smaku słony, orzechowy. Włosi nazywają go królem serów. Słynie z zawartości wapnia, ma fosfor i magnez. Dużo w nim też sodu. Jest tłusty, ale dzięki długiemu leżakowaniu tłuszcze są łatwo przyswajalne.

Do czego? Włosi twierdzą, że nadaje się wszystkich potraw, a zwłaszcza do makaronów, sałatek, grzanek, zapiekanek.

Co to za ser? Miękki, lekko kwaskowaty, delikatny i kremowy. Powstaje po ugotowaniu serwatki z serów podpuszczkowych. Może być z mleka owczego, koziego lub krowiego. Ma niewiele kalorii, dużo białka i wapnia.

Do czego? Nadaje się zarówno do deserów, np. serników, jak i do potraw wytrawnych, np. jako farsz, do makaronów czy sosów.

Co to za ser? Twarogowy, słodkawy, kremowy, produkuje się go ze śmietanki. Jest wysokokaloryczny, ma mniej wapnia niż inne sery. Zawiera witaminę A.

Do czego? Bez niego nie ma słynnego tiramisu. Jest idealny do deserów, słodkich kremów. Ale też nadaje się do potraw wytrawnych, np. do makaronu.

5 slajdów
Źródła: Fakt redakcja
Tags:
  • sery
  • włoskie sery
  • najsłynniejsze włoskie sery