— Pacjentów z alergiami skórnymi zaczęło przybywać nagle po 2015 r. Zbiegło się to z nowymi przepisami, na mocy których w UE można było stosować w kosmetykach do codziennej pielęgnacji wyższe stężenia niektórych konserwantów i antyoksydantów – mówi dr Ewa Chlebus z Kliniki dr Chlebus, która od ponad dziesięciu lat prowadzi badania nad alergiami na składniki kosmetyków.

Kremy - jak wybrać?

Ale jak wykazały badania, prawdziwy wysyp alergii skórnych nastąpił w pandemii. — To samo widzę w moim gabinecie. Mam coraz więcej pacjentów, którzy mają podrażnienia skóry lub nadwrażliwość na składniki kosmetyków – mówi dr Agnieszka Bańka-Wrona, dermatolog z przychodni The Clinic, wykładowczyni na Wydziale Medycznym Uczelni Łazarskiego. — Alergia, czyli nadwrażliwość na daną substancję rozwija się wtedy, gdy często stosujemy kosmetyki, które zawierają składniki o pewnym potencjale alergizującym. Pojawiają się one nawet wtedy, gdy ich ilość jest niewielka.

Ochronna bariera

Źródła: Newsweek (RASP / Newsweek)
Tags:
  • alergie
  • konserwanty
  • Kosmetyki