Tłusty czwartek wypada w tym roku 24 lutego. To dzień, gdy bez wyrzutów sumienia może pozwolić sobie na obżarstwo. Dla wielbicieli łakoci, zamieszczamy natomiast prosty przepis na pączki w 5 minut.

Banalny przepis na pączki. Wykonanie zajmuje 5 minut

Tym, którzy nie chcą tracić czasu w kolejkach w tłusty czwartek, polecamy prosty przepis na pączki w 5 minut. A oprócz tego dwa inne przepisy dla bardziej ambitnych.

Przepis na pączki w 5 minut. Możesz je robić nie tylko w tłusty czwartek

Jak samemu zrobić pączki? Do wykonania pączków na Tłusty Czwartek potrzebne są jajka, serek homogenizowany o smaku wanilii, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier puder oraz olej, na którym będziemy smażyć pączki.

SKŁADNIKI NA PĄCZKI W TŁUSTY CZWARTEK:

2 jajka, 2 waniliowe serki, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 litr oleju do smażenia, cukier puder do posypania pączków

PRZYGOTOWANIE PĄCZKÓW:

1. W garnku rozgrzej olej

2. Do miski wbij jajka, dodaj serki, mąkę, proszek do pieczenia i zmiksuj aż powstanie ciasto na pączki

3. Nakładaj ciasto na pączki łyżką, drugą zsuwając do oleju

4. Odwracaj pączki, by równomiernie usmażyły się z obu stron

Do smażenia pączków najlepiej posłuży głęboki garnek. Ciasto należy nakładać na rozgrzany olej. Po ostygnięciu pączki można posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem, lub polewą czekoladową. Można je także nadziać dżemem lub konfiturami.

Drugi Przepis na tradycyjne polskie pączki

SKŁADNIKI NA PĄCZKI W TŁUSTY CZWARTEK:

0,5 kg mąki pszennej, 50 g drożdży, 1 jajko, 4 żółtka, pół szklanki cukru, 100 g margaryny, szklanka mleka, łyżka spirytusu, dżem, lub marmolada, olej, skórka pomarańczowa.

PRZYGOTOWANIE PĄCZKÓW NA TŁUSTY CZWARTEK:

1. Mleko lekko podgrzej i połącz z łyżeczką cukru, drożdżami (pokruszonymi) i ok. 5 łyżkami mąki.

2. Mieszankę przykryj i odstaw do ciepłego pomieszczenia na ok. 15 minut, aby wyrosła.

3. Roztop margarynę, ubij żółtka, pozostały cukier i całe jajko.

4. Mąkę wsyp do dużego naczynia, dodaj wyrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną i wyrabiaj, dodając margarynę, aż powstanie gładka masa.

5. Do ciasta na pączki dodaj spirytus i ponownie je wyrób – ciasto będzie się kleiło.

6. Przygotowane ciasto na pączki przykryj ściereczką i także odstaw do ciepłego pomieszczenia do wyrośnięcia na ok. godzinę.

7. Po godzinie przełóż je na posypany mąką blat, rozwałkuj i wykrawaj kółka o średnicy ok. 6 cm.

8. Nadzienie rozłóż na połowę krążków i przykryj je pozostałymi.

9. Połącz brzegi ciasta i gotowe pączki ponownie przykryj ściereczką i pozostaw, aż wyrosną – ok. 35 minut.

10. Pączki smaż z obu stron na głębokim oleju w dużym garnku.

11. Po usmażeniu osącz tłuszcz za pomocą ręczników kuchennych.

12. Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Przepis na egzotyczne pączki z szafranem

Bloger kulinarny Marcin Firmanty specjalnie dla czytelników Fakt.pl przygotował smaczną propozycję na tłusty czwartek - małe serowe pączki z dodatkiem szafranu, który pięknie podkreśli smak sera i pozostawi bardzo przyjemne doznania w naszych ustach. Smacznego!

SKŁADNIKI NA PĄCZKI W TŁUSTY CZWARTEK:

500 g mąki pszennej, 350 g sera białego tłustego, 2 jajka, 2 żółtka, 40 g świeżych drożdży, 60 g miękkiego masła, 4 łyżki cukru brązowego, pół łyżeczki soli, 150 ml mleka, 2 łyżki soku z pomarańczy, skórka otarta z cytryny, 1 łyżeczka drobno posiekanego szafranu, olej lub smalec do smażenia, cukier puder do posypania lub polukrowania.

PRZYGOTOWANIE PĄCZKÓW NA TŁUSTY CZWARTEK:

Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem jednej łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Twaróg mielimy twa raz. Mąkę mieszamy z solą w oddzielnej misce. Masło ucieramy z pozostałą ilością cukru na jednolitą masę. Podczas ucierania stopniowo dodajemy żółtka i jajka. Gdy już nam się ładnie połączą, dodajemy twaróg i dalej ucieramy na jednolitą masę. Robimy to tak długo, aż znikną wszelkie grudni. Masa musi być jednolita.

Do miski z mąką wlewamy gotowy zaczyn drożdżowy oraz masę serową. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę otartą z cytryny oraz szafran. Teraz musimy porządnie wyrobić ciasto. Powinno być jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zaczynamy formować z niego małe kulki, które następnie układamy na wysypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 10 minut, żeby podrosły.

Tak przygotowane pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Nie wrzucajcie więcej niż 5-6 na jedną partię. Smażymy je dokładnie z obydwu stron. Pilnujcie, aby tłuszcz nie była za gorący, inaczej pączusie pięknie się zrumienią z zewnątrz, ale nie dojdą w środku.

Gotowe i ostygnięte pączusie możemy polukrować lub posypać po prostu cukrem pudrem.

map / Źródło: blog Akademia Gentlemanów

Ten artykuł po raz pierwszy ukazał się na stronie Faktu 23.02.2017 r.

2 slajdy
Źródła: Fakt_redakcja_zrodlo
Tags:
  • Przepisy
  • pączki w Tłusty Czwartek
  • Tłusty Czwartek
  • pączki z lukrem
  • kulinaria
  • przepis na pączki
  • paczki